вторник, 22 декември 2015 г.

Дискриминация и адвокат

Адвокат Шейков Бургас

Услугите, които касаят гражданите могат да бъдат най разнообразни от непозволено увреждане и трудово право до редактиране на завещания.


Злополука (непозволено увреждане)


Ако сте претърпели злополука или телесна повреда, която не е по ваша вина, имате право да искате обезщтение.
Пример: ПТП (пътно транспортно произшествие)


Човек преминава през улицата и е блъснат от кола. При получилото се пътно транспортно произшествие (ПТП), е повикан КАТ и се съставя акт за установяване на нарушение (АУАН). Пострадалият е приет в болницата и е благодарен, че е жив. В този момент, осъществяването на правен иск срещу нарушителя е последната мисъл, която има. От една страна нежеланието да се причиняват проблеми от друга страна благодарност, че е останал жив.


Независимо от това той е посъветван от семейството да търси правна помощ.
Посоченото произществие е анализирано от дознателя като средна телесна повреда. В следствие на проведеното разследване Прокурора прекратява наказателното производство. И действително желанието на пострадалия е да не предизвиква нежелани наказателноправни последици. В тази обстановка правното решение е да се използва застраховката гражданска отговорност на извършителя за да се получи обезщетение.
Това решение е евидентно за прависта но колко често пострадалия не се сеща за това.
Процедурата приключва с предложение за обезщетение от 3000 лв. от страна на застрахователя. След приемането му от пострадалия чрез подписване на писмено споразумение парите са преведени по банковата сметка на пострадалия съгласно договора.


Трудово-правни отношения


Трудово-правните отношения са доста често подценявани от служителите/работниците. Понякога именно това помага на тези които си знаят правата и решават да си ги търсят. Все пак нека дадем пример, от практиката на мой колега, който говори най-добре.


Пример: Незаконно уволнение


В сравнително голямо предприятие се съкращава щата в резултат на това масово уволнение 150 работника загубват работата си. Четирима от уволнениете работници се обръщат към адвокат. Техния адвокат като техен процесуален представител оспорва законността на уволнението пред съда и иска признаване на уволненията за незаконни, тяхната отмяна както и възтановяване на предишната работа.


От тези дела и четерите са спечелени на първа инстанция, уволненията са признати за незаконни и са отменени. На втора инстанция отива само едно дело като е спечелено и там. В резултат на това уволненията са признати за незаконни и служителите са назначени пак на работа.


Интересни са реакциите на техните колеги след като разбират това те се обръщат и те към адвокат за да могат да се възползват и те. Но вече е твърде късно, защото бе изтекъл двумесечния давностния срок на чл 358 ал. 1 т.2 КТ.


Сделки с недвижими имоти


Ако купувате един имот, много е важно внимателното управление на сделката от самото начало. Ако Вие продавате, ние можем да поддържаме редовен контакт с адвоката на купувача и да изготви необходимите документи за прехвърляне на собствеността.
Ние като адвокати можем да Ви съветваме по всички правни въпроси свързани със сделката на недвижими имоти и да проверим всички споразумения, които са били поискани да подпишете. Ние ще бъдат на разположение за финализиране на сделката (при условие, че сделката е в югоизточна България и по-специално Бургас, ако сделкта е в друг район можем да Ви препоръчаме адвокат кореспондент).


За всяка сделка ще се ангажира адвокат, който ще бъде ангажиран със сделктата до самото и изповядване.


Пример: Купуване на зелено и процедура по несъстоятелност - Caveat emptor (да внимава купувача)
Купуването на недвижим имот е стресиращо преживяване. Но понякога самата сделка се превръща в кошмар. Случаят, който ще Ви разкажа е с изричното съгласие на пострадалите семейство Сътан от Великобритания. Случаят ми беше изпратен от адвокатска кантора Ъруин Митчел Солиситорс, с която поддържам контакт и сътруднича по международни дела.
Семейство Сътан закупува на зелено апартамент намиращ се в Банско хотелски комплекс "Алпен 2". След като са изплатени почти 90% от дълбимата сума по предварителен договор получават писмо от ликвидатор, с което са поканени да предявят вземането си.


Оказва се, че за въпросното дружество има писано много в интернет пространството "Стил Так" ООД. За съжаление всичко е много трагично единия съдружник е застрелян, докато за другия тече предварително производство.


Възможностите за един адвокат в такива случаи са твърде ограничени и включват правното участие в процедурата по несъстоятелност.
Именно затова е в сила латинската поговорка Caveat emptor : Да внимава купувача


Съвет


Преди всяка сделка е необходимо да се направи цялостна и щателна проверка на собствеността (термина е известен в САЩ като due dilligence). Освен тази проверка важно е да се знае, че винаги могат да възикнат и непредвидени обстоятелства. Необходимо е да ангажирате адвокат, който да ви предостави персонализиран правен съвет относно ситуацията. Действително в някои случаи може да се окаже изгодно и икономически оправдане поемането на риск, други случаи това не е така. За това е важно да направите вашия избор след консултацията с адвокат като се стремите да нучите колкото се може повече за ващия контрагент. Все пак един адвокат не е детектив нито има паранормални способности (някои имат, но ако все пак ви го фактурират пазарете се за цената).


Риск винаги съществува но е важно той да бъде намален до приемливо ниво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар